S.S.S ALES

S.S.S ALES


<< Sık Sorulan Sorular Sayfasına Geri Dön


ALES Nedir?

Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde birer kez olmak üzere toplam yılda 2 kez yapılan bir sınavdır. Tezsiz yüksek lisans eğitimi için ALES şartı kaldırılmıştır ancak tezli yüksek lisans ve doktora başvuruları için gereklidir.

Sınav süresi 150 dakikadır. Sınav 2 bölümden oluşur. Bu bölümler Sayısal ve Sözel bölümleridir. Her bölümde çoktan seçmeli 50 soru sorulmaktadır.

Sayısal Puanı İçin: Önem sırasına göre sırasıyla Sayısal bölümleri çözülmektedir.

Sözel Puanı İçin: Önem sırasına göre sırasıyla Sözel bölümleri çözülmektedir.

Eşit Ağrılık Puanı İçin: Önem sırasına göre sırasıyla Sayısal ve Sözel bölümleri çözülmelidir.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

ALES Soruları

Her bölümde 50’şer soru olmakla birlikte toplamda 100 çoktan seçmeli soru yer alır. Hedeflediğiniz puan türüne göre sorumlu olursunuz.

Örnek ALES Soruları İçin Geçmiş Yıllara Ait ALES Sorularına Bakınız:

https://yukseklisans.com.tr/alesgecmissinavsorulari.php  

 

ALES Ne Zaman Yapılır?

ALES yılda 2 kere yapılmaktadır. İlkbahar sınavları genelde Mayıs ayında, Sonbahar dönemi sınavları ise genelde Kasım ayında yapılmaktadır. YDS’de olduğu gibi ALES için de elektronik sınav denemeleri yapılmaktadır. Başarılı olur ve devam ettirilmeye karar verilirse gelecek yıllarda yıl içinde çok sayıda ALES yapılabilir.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

ALES Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

ALES sonuçları sınavdan sonra 2 hafta içinde açıklanmaktadır.

Güncel sonuçlar için ALES Sonuçları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Henüz deneme aşamaları devam eden e-ALES için hedeflenen sonuç açıklama süresi ise en çok 2-3 gündür.

 

ALES Konuları Nelerdir ?

ALES KONULARI
SÖZEL BÖLÜM SAYISAL BÖLÜM GEOMETRİ
Sözcükte Anlam Temel Kavramlar Açılar
Cümlede Anlam Çözümleme Üçgende Uzunluk ve Alan
Anlatım Bozuklukları Bölme-Bölünebilme Kuralları Açıortay , Kenarortay, Benzerlik
Anlatım Biçimleri Asal Çarpanlar OBEB, OKEK Dörtgenler
Paragraf Rasyonel Sayılar Çember ve Daire
Sözel Mantık Eşitsizlikler Analitik Geometri
  Üslü Sayılar Katı Cisimler
  Köklü Sayılar  
  Çarpanlara Ayırma  
  Denklemler  
  Oran-Orantı  
  Kesir Problemleri  
  Problemler (Yaş,İşçi, Havuz, vb.)  
  Kümeler  
  İşlem  
  Olasılık  
  Sayısal Mantık  

 

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

ALES Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Eğer ÖSYM sisteminde kayıtlı bir fotoğrafınız varsa internet üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Sistemde kayıtlı bir fotoğraf yoksa başvurunuz bir başvuru merkezine giderek yapmalısınız.

ALES Başvurusu İle İlgili Daha Detaylı Bilgi İçin: ALES Hakkında Her Şey

 

ALES Çıkmış Sorulara Nasıl Ulaşabilirim?

ÖSYM 2013 yılından bu yana sınavda çıkan soruların tamamını yayınlamıyor. Örnek olması açısından her bölümden ortalama 4-5 soru yayınlanıyor. 2006 yılından itibaren yayınlanmış olan tüm ALES sorularına ALES Geçmiş Yıllara Ait Sınav Soruları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

ALES’e Nasıl Çalışmalıyım?

ALES çok çalışmayı değil, sistemini bilerek, sistematik çalışmayı gerektiren bir sınavdır. Öncelikle hedeflediğiniz puan türünü belirlemelisiniz. Sınavda 2 bölüm var, ilk ve en kritik adım hedeflediğiniz puan türüne karar vermektir.

Daha sonra ALES konuları listesinden sorumlu olduğunuz tüm konuları gözden geçirmelisiniz. Bu konular üniversiteye girmiş biri olarak sizin zaten birçoğunu bildiğiniz konulardır. Gözden geçirmek çok vaktinizi almayacaktır. Yine de hedefiniz yüksekse veya bu konuları unuttuğunuzu düşünüyorsanız bir kursa gidebilir ya da uzaktan eğitim yöntemleri ile ALES eğitimi alabilirsiniz.

Kursa gitmek veya uzaktan eğitim satın almak gibi bir düşünceniz yoksa öncelikle geçmiş yıllara ait ALES sorularını çözmeye çalışın. ÖSYM ne yazık ki 2013 yılından bu yana soru kitapçığında soruların büyük kısmını gizleyerek yayınlıyor. 40 soruluk her bölümden yaklaşık 5’er soru yayınlanıyor. Bu sebeple 2013 yılından sonraki geçmiş yıllara ait soru kitapçıkları size gerçek anlamda bir deneme imkanı sağlamayacaktır. 2006 yılından günümüze kadar ÖSYM tarafından yayınlanmış tüm ALES soruları için ALES Geçmiş Yıllara Ait Sınav Soruları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir başka çalışma yöntemi de ALES denemelerinden oluşan bir kitap edinerek konular açısından hazır olduğunuzu düşündüğünüz farklı tarihlerde gerçek sınav ortamına benzer bir ciddiyetle ALES deneme soruları çözmenizdir. Her denemeden sonra net sayılarınızı ve eksik olduğunuz konuları belirleyebilir, bu konular üzerine eğilerek net sayılarını arttırabilirsiniz.

ALES çok zor bir sınav değil. Ancak yüksek puan almak da çok kolay değil. Eğer hedefiniz 55 puanın çok daha üstü ise iyi bir hazırlık gerektirir.

ALES Başvuru Tarihleri

 

ALES’te En Yüksek Puan Kaç ?

ALES’te en yüksek puan 100’dür.

3 farklı türde puan alınır. Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık

 

ALES’e Kaç Kişi Giriyor?

ALES’e son yıllarda giren kişi sayılarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Uzak tarihten yakın tarihe göre sıralanmıştır. Tabloda sadece Sonbahar dönemi için sınava giren kişi sayıları yer almaktadır. İlkbahar dönemlerinde sonbahar dönemine göre yaklaşık %50 daha fazla aday girmektedir. Buna göre bir yılda ALES’e giren toplam kişi sayısı ortalama 300.000- 430.000 arası diyebiliriz.

ALES’e Giren Kişi Sayıları Sınava Başvuran
Aday Sayısı
Sınava Giren
Aday Sayısı
2011 ALES Sonbahar 233.471 207.896
2012 ALES Sonbahar 255.203 223.517
2013 ALES Sonbahar 309.655 274.324
2014 ALES Sonbahar 275.497 230.106
2015 ALES Sonbahar 241.397 204.574
2016 ALES Sonbahar 245.376 208.212
2017 ALES Sonbahar 248.082 221.895

 

ALES Başvuru Ücreti Ne Kadar?

ALES 2017 Başvuru ücreti ve geçmiş yıllara ait başvuru ücretleri aşağıdaki gibidir.

ALES Başvuru Ücretleri İlkbahar-Sonbahar
2017 90 TL
2016 80 TL
2015 70 TL
2014 50 TL
2013 50 TL
2012 40 TL

 

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

e-ALES Nedir?

e-ALES aynen YDS sınavında olduğu gibi ÖSYM’nin ALES için uygulamayı denediği elektronik ALES’tir. Bu sınav için ÖSYM’nin sınav merkezlerine giderek sınava katılabiliyorsunuz. Henüz deneme aşamalarında olan e-ALES ilk kez 28 Ocak 2017 tarihinde uygulanmış ve sonuçları 01 Şubat 2017 tarihinde açıklanmışır. Fakat bu gerçek bir sınav değil sadece deneme amaçlı uygulanmış olan bir sınavdır.

e-ALES ile ilgili detaylı bilgiler yayınlandığında sizinle paylaşacağız.

Bkz: e-ALES ÖSYM Sayfası

 

ALES Giriş Belgesini Nasıl Alacağım ?

Sınava giriş belgenize ÖSYM’nin internet sitesinden kimlik numaranız ve şifrenizle ulaşabilirsiniz. Sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere bu belgeye ulaşabilirsiniz. Yazıcıdan çıktısını alıp bu çıktı ile sınava gideceksiniz. (renkli veya siyah beyaz çıktı alabilirsiniz ancak çıktıda fotoğrafın net olarak görünmesi gerekiyor.)

Sınava giriş belgenizi ÖSYM Aday İşlemleri Sayfasından Alabilirsiniz.

 

ALES Geçerlilik Süresi

ALES geçerlilik süresi sınav açıklandığı günden itibaren başlamak üzere 5 yıldır. ALES’e birden fazla kez girdiyseniz aldığınız sonuçlardan istediğinizi kullanabilirsiniz. En son girdiğiniz sınavı kullanma gibi bir zorunluluk yoktur.

 

ALES Puan Hesaplama Sistemi Nasıldır?

ALES puanlarının hesaplanmasında basit bir formül ve katsayılar vardır. Her yıl adayların standart sapma istatistikleri farklı olduğundan aynı net sayısına göre farklı sonuçlar alınabilmektedir.

Aşağıda puanların hesaplanmasında kullanılan formül, veriler ve testlerin değerlendirmedeki ağırlıklarını görebilirsiniz:

  Sayısal Testi Sözel Testi    
Sayısal Puan 0,75 0,25    
Sözel Puan 0,25 0,75    
Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50    

 

 

 

ALES Hangi Gün Yapılır ?

ALES son yıllarda 2016 Sonbahar sınavı hariç her zaman Mayıs-Kasım aylarında ve Pazar günleri yapılmıştır. Sadece 2016 Sonbahar sınavı Aralık ayında yapılmıştır.

Aşağıdaki tabloda son yıllara ait ALES tarih çizelgesini görebilirsiniz.

SON YILLARDA YAPILAN ALES TARİHLERİ
2012 ALES İlkbahar Tarihi 13 Mayıs Pazar Günü
2012 ALES Sonbahar Tarihi 11 Kasım Pazar Günü
2013 ALES İlkbahar Tarihi 12 Mayıs Pazar Günü
2013 ALES Sonbahar Tarihi 17 Kasım Pazar Günü
2014 ALES İlkbahar Tarihi 11 Mayıs Pazar Günü
2014 ALES Sonbahar Tarihi 23 Kasım Pazar Günü
2015 ALES İlkbahar Tarihi 10 Mayıs Pazar Günü
2015 ALES Sonbahar Tarihi 22 Kasım Pazar Günü
2016 ALES İlkbahar Tarihi 8 Mayıs Pazar Günü
2016 ALES Sonbahar Tarihi 18 Aralık Pazar Günü
2017 ALES İlkbahar Tarihi 7 Mayıs Pazar Günü

 

ALES Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Her dönem sınav ücreti ÖSYM başvuru kılavuzlarında belirtilmektedir. Son yıllara ait ALES Başvuru Ücretleri aşağıdaki gibidir:

ALES Başvuru Ücretleri İlkbahar-Sonbahar
2017 90 TL
2016 80 TL
2015 70 TL
2014 50 TL
2013 50 TL
2012 40 TL

 

ALES’siz Yüksek Lisans Programları

Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES şartı kaldırılmıştır. Tüm tezsiz yüksek lisans programları ALES sonucu olmadan öğrenci almaktadır.

ALES’siz yüksek lisans programları 2 veya en çok 3 yarıyıldan oluşan, ders haricinde bir bitirme projesini kapsayan ve derslerinin genelde çalışanların devam edebilmesi için akşam saatlerinde yapıldığı bir eğitim türüdür.

ALES’siz tüm yüksek lisans programları listesi için ALES’siz Yüksek Lisans Programları Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

ALES Zor mu?

ALES sistematik ve çok uzun olmayan bir çalışmayla istediğiniz puanı alabileceğiniz bir sınavdır. 2 bölümden oluşur ve siz hedeflediğiniz puan türüne göre tüm bölümün sorularını çözersiniz. Sınava hazırlık süresi kişiden kişiye çok değişir ancak her sınav dönemi sınava hiç hazırlanmadan dahi istediği puanları alan pek çok aday olmaktadır.

Kendinizi en iyi siz tanırsınız. Sınav konularına bir göz atın. Arkasından bir ALES deneme sınavı çözün. Çıkan sonuca göre kendinize bir çalışma süresi ve çalışma şekli belirleyin. Eğer konulara hakim değilseniz önce konuları gözden geçirmeye başlayın. Konuları hatırlıyor ancak hızlı soru çözme pratikliğinizi kaybettiğiniz için yetiştiremiyorsanız çok sayıda deneme çözün.

Sonuç olarak ALES daha önce girdiğiniz sınavlara nazaran daha kolay bir sınavdır. Her yıl 2 kere girme ve bu sınavlardan istediğiniz birinin sonucunu kullanma hakkınız var.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

ALES Süresi, Sınav Süresi

ALES süresi 150 dakikadır. Tek oturumda ara vermeden gerçekleştirilir. Sınavın ilk 110 ve son 15 dakikası sınav salonundan herhangi bir sebeple çıkmak yasaktır. İlk 110 dakikadan önce çıkmak isteyen aday tekrar salona alınmayacak ve 110 dakika tamamlanana kadar okul binasında bekletilecektir.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

 

ALES’te 4 Yanlış  1 Doğruyu Götürüyor mu?

Evet ALES’te de yanlışlar doğruları götürüyor. 4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürür. Konuyla ilgili ÖSYM’nin yayınladığı ALES kılavuzunda şöyle yazar:

“Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.”

 

ALES 55 Puan Şartı Nerede Yazıyor?

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde ve ayrıca her yıl yayınlanan ALES Başvuru kılavuzlarında bu ifadeler yer alır. Aşağıda görebilirsiniz:

Yönetmelik:

Başvuru ve Kabul

MADDE 5 – (1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. Ancak güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.

ÖSYM ALES Kılavuzu:

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu  sınav sonuçları kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

<< Sık Sorulan Sorular Sayfasına Geri Dön


ALES 80 Puan Şartı Kimler İçindir?

ALES 80 puan şartı lisans mezuniyeti sonrası yüksek lisans yapmadan doğrudan doktora eğitimine başvurmak isteyenler için geçerlidir. Ayrıca 80 ALES puanına ilaveten bu adayların lisans not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 olması gerekmektedir.

Aşağıdaki başlıklar ilginizi çekebilir:

[the_ad id=”6629″]

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :